Asterisk

Asterisk is een telefonie-platform dat op verschillende manieren kan worden gebruikt, bijvoorbeeld als telefooncentrale, als IVR (Interactive Voice Response system) of als Asteriskverbinding tussen op verschillende technieken en protocollen gebaseerde telefonie. Asterisk zorgt dan voor de conversie van het ene protocol naar het andere protocol en de connectie tussen op verschillende protocollen gebaseerde verbindingen.

Asterisk is extreem flexibel en wordt om die reden ook wel het Zwitsers legermes van de telefonie genoemd. Met Asterisk is een volledig functionerende telefooncentrale op op te zetten. Hierdoor is het mogelijk om met een computer (server) een VoIP (Voice Over IP) telefooncentrale op te bouwen. Het mooie bij het toepassen van Asterisk is dat het geen speciale hardware nodig heeft om met voice over IP om te gaan. Voor de verbinding met de buitenwereld via het traditionele netwerk kunt u eenvoudige ISDN of analoge kaarten in de computer gebruiken. Asterisk ondersteunt een handvol kaarten zoals deze op de markt te verkrijgen zijn. Verder ondersteunt Asterisk de standaard signalering zoals die gebruikt wordt in het zakelijke telefonie systeem. Hiermee wordt een brug geslagen tussen het traditionele telefonie systeem en het toekomstige VoIP.

Door gebruik te maken van een eigen protocol, heeft Asterisk een uitstekende oplossing om spraak en data over hetzelfde netwerk te laten lopen.
http://www.asterisk.org/