OpenOffice.org

ApacheOOApache OpenOffice.org is de naam van een gratis kantoorpakket met modules voor onder andere tekstverwerking, rekenbladen, vectorgrafiek, presentatie en database. Vergelijkbaar met de meest gebruikte commerciële kantoorpakketten. Voorheen was de naam OpenOffice.org.  Het pakket bestaat uit de volgende programma’s:

  • Writer voor tekstdocumenten en HTML-documenten
  • Calc voor werkbladen (spreadsheets)
  • Base voor databases
  • Draw voor tekeningen (vectorgrafiek)
  • Impress voor presentaties (slideshows)
  • Math voor formules

Al deze programmaonderdelen kunnen bestanden in verschillende formaten openen en opslaan. Standaard worden documenten opgeslagen als XML-bestand. Andere bestandsformaten worden ook ondersteund, zoals de meeste bestanden uit de Microsoft Office-bundel. OOo bevat ook ingebouwde functionaliteit om bestanden naar (o.a.) PDF en SWF (Flash) te exporteren.

Met een Java Runtime Environment (JRE) kan de functionaliteit van OpenOffice.org uitgebreid worden.

Je kunt de meeste MS-Office (Word, Excel, Powerpoint) documenten zonder problemen inladen en bewerken, en daarna weer in het originele formaat opslaan. Hoewel OpenOffice.org de macro’s in deze documenten niet uitvoert, blijven deze in het bewerkte document wel behouden, voor als je ze weer in MS-Office wil gebruiken.

De OpenOffice.org software wordt voortdurend verder ontwikkeld, voor het grootste deel door professionele ontwikkelaars in dienst van Sun Microsystems.

OpenOffice.org is een afgeleide van Star Office. Een commercieel product van Sun Microsystems. Star Office is op dezelfde broncode gebaseerd als OpenOffice.org; daardoor zijn de twee pakketten in hoge mate vergelijkbaar. Star Office is echter voorzien van een aantal extra’s, zoals een synoniemenlijstfunctie (thesaurus) voor meerdere talen (OpenOffice.org: alleen Engels), betere ondersteuning van databasefuncties, een uitgebreide collectie sjablonen en clip art, enz. Een ander verschil is dat er voor Star Office officiële (betaalde) productondersteuning is van Sun Microsystems.

http://nl.openoffice.org/downloaden.html

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *