OpenOffice.org en de vijf voordelen die MS Office gebruikers niet hebben

OpenOffice.org is een van de meest krachtige producten die de opensource gemeenschap tot nu toe heeft uitgebracht. Het is de standaard Office-suite in de meeste Linux distributies. Het is een gratis, opensource, krachtig, cross platform en volwaardig officepakket. Als je nog steeds het grote, logge en dure MS Office gebruikt, lees dan verder om te zien wat je mist.

Gratis

Een van de grootste voordelen van OOo (de afkorting van OpenOffice.org) is dat het helemaal gratis is. Het is uitgegeven onder de LGPL licentie en dus vrij van welk licentiegedoe dan ook. Je hoeft van je zuur verdiende centjes geen geld weg te geven  om deze software te mogen gebruiken. Je mag het op zoveel computers installeren als je wilt en kopieën maken is ook al geen probleem. Het enige wat je moet doen is het programma gewoon dowloaden en het installeren. Dat is alles. Het draait op alle populaire besturingssystemen zoals Windows, Linux, Mac OS en Solaris zowel in 32bit als 64 bits uitvoering.

Extensies

OOo kan uitgebreid worden met een grote verzameling extensies (uitbreidingen) die eveneens gratis beschikbaar zijn. Van eenvoudige kalender uitbreidingen tot zeer complexe spreadsheet extensies; er is altijd wel een add-on die voldoet aan je wensen en ze zijn altijd met een paar muisklikken beschikbaar.

Office Suite van hoge kwaliteit

OOo wordt ontwikkeld door een wereldwijde gemeenschap van mensen zoals jij en ik. Je kunt zelf op veel manieren bijdragen aan de ontwikkeling van dit fantastische product. De eenvoudigste is om een paar euro’s te doneren om in de ontwikkelingskosten bij te dragen. Omdat duizenden mensen, wereldwijd, aan de ontwikkeling van de suite werken, heeft dat tot resultaat gehad dat OOo een zeer hoogwaardig product is geworden. Er zijn geen geheimen bij de ontwikkeling van OOo want de broncode is voor iedereen te bekijken, te controleren en aan te passen. Uitwisseling met andere officepakketten is geen probleem. Ook het inlezen van bestanden uit andere pakketten is geen punt. Pdf ondersteuning is standaard aanwezig. Het pakket is volledig in de Nederlandse taal, net zoals de spellingscontrole (ondersteund door het OpenTaal Project).

Regelmatige updates en nieuwe versies

OOo stelt updates altijd zo snel mogelijk beschikbaar zodra er bugs, fouten of veiligheidsrisico’s ontdekt zijn. Dit zorgt ervoor dat je altijd met een gratis complete officesuite werkt die helemaal bij de tijd en veilig is. Nieuwe versies worden ook zeer regelmatig uitgebracht in de meest voorkomende talenversies waaronder het Nederlands. Zo kun je altijd met een moderne officesuite door blijven werken.

Ondersteuning

Er is altijd een vorm van ondersteuning beschikbaar, of het nu gaat om het gebruik van OOo thuis, op school of op het werk. De OpenOffice.org gemeenschap ondersteunt iedereen maar er is ook commerciële ondersteuning mogelijk. Er zijn ook opleidingen beschikbaar als je denkt dat je dat nodig hebt. Ook is er een aantal boeken beschikbaar die je kunnen helpen om je kennis van OOo te verdiepen. Daarnaast biedt internet een onuitputtelijke bron van veelal gratis informatie.

Er zijn meer redenen te bedenken waarom je zou moeten overschakelen naar dit geweldige officepakket. Maar ik wil me beperken tot deze vijf belangrijkste redenen. Je hoeft geen uitvlucht te bedenken om te gaan werken met OpenOffice.org. Het belangrijkste obstakel, de prijs, is er niet.

  1 comment for “OpenOffice.org en de vijf voordelen die MS Office gebruikers niet hebben

Comments are closed.