Stop met gebruik van Windows XP

Windows XPMicrosoft roept al langer op om een nieuwere versie van Windows te gaan gebruiken, maar nu adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) het ook: stop met het gebruik van Windows XP. Het NCSC heeft hiervoor zelfs een factsheet uitgegeven waarin staat wat de gevolgen van het voortzetten van het gebruik kunnen zijn en hoe en naar welke besturingssystemen er overgestapt kan worden.

Op 8 april 2014 stopt Microsoft met het uitbrengen van updates voor Windows XP. Het besturingssysteem krijgt de status ‘end-of-life’. Het NCSC adviseert samen met DefCert, Microsoft en Team High Tech Crime om niet langer Windows XP te gebruiken, maar over te stappen naar een ander besturingssysteem.Dit lichten ze toe in een factsheet.

Het NCSC raadt daarom particulieren en organisaties die nog Windows XP gebruiken en nog niet begonnen zijn met de overstap, dat direct te gaan doen.

Het NCSC adviseert om over te stappen op een besturingssysteem dat nog wel wordt voorzien van updates. Dit zijn bijvoorbeeld de Windows-versies Vista, 7 en 8 van Microsoft. Naast nieuwere versies van Windows bestaan er andere besturingssystemen die ook regelmatig van updates worden voorzien. Er zijn verschillende Linux-distributies die geschikt zijn voor persoonlijk en zakelijk gebruik. Ubuntu en Red Hat zijn hiervan twee populaire voorbeelden. Het is ook mogelijk om de computer zelf te vervangen. Dan kan er gekozen worden voor een computer met besturingssysteem Linux of Mac OS X.

Om een computer met Windows XP ook na april 2014 veilig te kunnen gebruiken, is het belangrijk om verbindingen met de buitenwereld tot een minimum te beperken. Dat betekent dat deze computer geen verbinding heeft met het internet, niet verbonden is met het (kantoor)netwerk en dat er geen externe media zoals usb-sticks in worden geplaatst.

Is het toch nodig de computer met het (kantoor)netwerk of het internet te verbinden, gebruik deze verbinding dan alleen voor de strikt noodzakelijke handelingen. Installeer updates voor geïnstalleerde software als deze beschikbaar zijn. Schakel alle niet-noodzakelijke netwerkservices op de computer uit. Is het gebruik van externe media zoals usb-sticks noodzakelijk, formatteer deze dan voor gebruik op een vertrouwde andere computer. Scan gebruikte externe media ook regelmatig, bijvoorbeeld voor elk gebruik, op virussen met een vertrouwde andere computer.

bron: Computable